Transactietaks

Dijsselbloem sceptisch over financiële transactietaks

Bron: VNO-NCW en Elsevier Fiscaal

Onder de 28 lidstaten van de Europese Unie is verdeeldheid over de invoering van een belasting op financiële transacties. Dat bleek dinsdag 6 mei 2014 tijdens het overleg van de Europese ministers van Financiën in Brussel. Minister Dijsselbloem is vooralsnog tegen de invoering van een transactietaks. Nederland wil alleen aan een transactietaks deelnemen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, met name een vrijwaring voor Nederlandse pensioenfondsen. “Maar ik wacht nog steeds op een duidelijk voorstel,” aldus Dijsselbloem.

Sceptisch

Dijselbloem kon zijn scepsis over de transactietaksplannen moeilijk verhullen. “Het Europese bedrijfsleven heeft grote moeite om risicodragend kapitaal aan te trekken. En daar gaan we dan een belasting op invoeren!”

VNO-NCW en MKB-Nederland

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de kritische reactie van de minister. De ondernemingsorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat de elf lidstaten hun plannen doorzetten. “Ze zouden zich moeten richten op groei en herstel.” Nederland moet zich in geen geval aansluiten bij de groep van elf, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. De voorgenomen heffing op financiële transacties zal volgens hen zeer schadelijk zijn voor de Nederlandse economie. Vanwege het beperkte karakter van de heffing zullen financiële diensten zich bovendien simpelweg verplaatsen naar elders.

Kapitaal aantrekken

Voor ondernemingen in de elf deelnemende landen wordt het aantrekken van kapitaal duurder. Dat zal met name het midden- en kleinbedrijf treffen en negatieve impact hebben op investeringen en werkgelegenheid. Daarbij komt dat pensioenfondsen – en daarmee gepensioneerden – hard door deze heffing zullen worden geraakt, aldus de ondernemersorganisaties.

1 antwoord

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *