Extraatje-minima

Belastingdienst verergert schuldproblemen

Bron: ANP

Veel mensen met problematische schulden raken verder in moeilijkheden doordat de Belastingdienst geld dat zij in het verleden te veel hebben ontvangen, verrekent met hun huidige huur- of zorgtoeslag. Daarvoor waarschuwt de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK in haar jaarverslag, dat vrijdag is verschenen.

90 procent

Uitgangspunt bij schuldhulpverlening is dat iemand altijd recht houdt op 90 procent van het sociale minimum, aldus NVVK-voorzitter Joke de Kock. ”Daaronder mag er geen beslag worden gelegd. De overheid roept bijvoorbeeld energie- en postorderbedrijven op zich daar aan te houden, maar doet dat zelf niet.”

De NVVK wil dat de Belastingdienst stopt met het terugvorderen van schulden via de toeslagen en aansluit in de rij bij de overige schuldeisers. ”Veel mensen die in de schulden zitten, hebben die toeslagen hard nodig om de vaste lasten te kunnen betalen.”

Verrekening

”Toeslagschulden mogen verrekend worden met lopende toeslagen. Dat is wettelijk zo geregeld”, liet een woordvoerder van de Belastingdienst desgevraagd weten. Hij wees er verder op dat mensen eerst een betalingsregeling aangeboden krijgen waarbij ze 2 jaar de tijd hebben om hun te veel ontvangen toeslagen terug te storten. Pas als iemand niet op dat aanbod reageert, mag de Belastingdienst de schuld gaan verrekenen met de lopende toeslagen, aldus de zegsman. Dat geldt overigens alleen voor toeslagschulden. Andere belastingschulden mogen niet worden verrekend via de huur- of zorgtoeslag.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *